2020. február 19., szerda

Tudatosság a mindennapokban


Tudatosság a mindennapokban

Annyiszor halljuk manapság, hogy légy tudatos, de szerintem, ha így feltenném a kérdést, hogy mit jelent tudatosnak lenni, lehet, hogy kevesen tudnának erre választ adni vagy jócskán össze kellene szedni a gondolatokat.
Ezért gondoltam, hogy egy kicsit boncolgatom ezt a témát.
Alapvetően tudatosnak lenni nem más, mint JELEN lenni minden egyes pillanatban.
Vagyis nem tekeregnek a gondolatok a múltban, sem a jövőben a vélt problémákkal karöltve, hanem azt a pillanatot, amiben vagyok, élem meg teljességében és nem mást.
Ez nem kis feladat.
Már Jelen lenni sem egyszerű a mai világban, miközben rengeteg inger ér minket, cikáznak az információk és tolják felénk a rengeteg igaz vagy hamis hírt egy teljesen irányított világképet ránk erőltetve ezzel. Ennek a helyén kezelése már eleve egy komoly tudatosságot és persze tájékozottságot is igényel.
És ezzel még mindig csak a világ nagy dolgainál járunk, de hol vagyunk ebben mi?
Miért történnek velünk bizonyos dolgok rendszeresen, és egyes dolgok amiket igazán szeretnénk az meg sosem?
Ez mind a tudatossággal függ össze.
Vagyis amik adott pillanatban történnek velünk, ezen dolgok összes információjával rendelkeznek. Az adott pillanatot, ha igazán megfigyeljük- és persze őszintén magunkkal-, akkor rengeteg információt kaphatunk belőle.
Rólam szól ez a dolog, ami történik velem ebben a pillanatban?
Mit akar nekem mutatni?
Esetleg egy jel, mint egy előjelző tábla az autóknak, hogy ha erre haladsz valami be fog következni?
Ugyanis nagyon tévedünk, ha azt hisszük, hogy a dolgok csak úgy előjel, pláne ok nélkül történnek.
A valódi tudatosság figyel és észre vesz.
Nem véletlenül vannak a dolgok, amik történnek. Az események nem csak azért vannak, hogy minden nap valahogy túl legyünk rajta. A cél, hogy minden nap egy picit többet értsünk meg abból, ami történik körülöttünk és főleg bennünk.
Az igazi tudatosság ugyanis tisztában van vele, hogy nincs külön kint és bent.
Minden, ami körülöttem van, vagyis amit észre veszek belőle és tapasztalok, az belőlem ered, leginkább a hitrendszeremnek köszönhetően. Éppen ezért ahogy alakulok belül (átalakulok), azzal egyidőben változik a környezetem. És aki nem hiszi járjon utána :)
A jelek, amik szembe jönnek és tudatosítom őket, azok igen sokfélék lehetnek. Ha ezeket megtanuljuk felismerni és rendszerezni az igen nagy segítség az életben. Sok esetben komoly problémákat is el tudunk kerülni általuk.
Legközelebb ezekről a jelekről szeretnék írni, amik az életben egy térkép is lehetnek a kezedben.


Böjtös Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése